Kötelező iskolai végzettség

Kötelező iskolai végzettség

Az „AM” kategória (segédmotoros kerékpár) kivételével előírás, hogy legalább alapfokú iskolai végzettséggel kell rendelkezned, amit a legújabb előírások szerint az első (általában elméleti) vizsgádon kell a megfelelő (általános iskolai vagy magasabb szintű) bizonyítvánnyal igazolnod.

Életkor

Életkor

Az egyes jogosítványkategóriák megszerzésének eltérő életkori feltételei vannak.

B kategóriás jogosítvány megszerzésébe (beiratkozás az elméleti tanfolyamra) csak akkor vághatsz bele, ha már betöltötted a 16 és fél éves életkort. Elméleti vizsgát legkorábban 16 év 9 hónapos korban tehetsz, forgalmi vizsgát pedig csak a 17. születésnapodat követően.

Viszonylag bonyolult rendszere van a motoros (A1, A2, A) jogosítványok megszerzésének. Az A1 és A2 kategóriákat fiatalabb korban meg lehet szerezni, mint a korlátozás nélküli A kategóriát. Ezek azonban teljesítményben és lökettérfogatban meghatározott korlátozást jelentenek a vezethető motorkerékpárok tekintetében.

Ha valaki fokozatosan „araszol” felfelé a motoros kategóriákban, akkor annak hatása lehet a jogosítvány megszerzésének időtartamára és költségére is (pl. egyes esetekben mentesülhetsz az elméleti tanfolyam és vizsga alól, illetve csökkenhetnek a kötelező vezetési óraszámaid is). Ezeket a hatásokat mind igyekeztünk figyelembe venni a jogsikalkulátor működésében.

Egészségügyi alkalmasság

Egészségügyi alkalmasság

Az AM kategória kivételével a vezetői engedély megszerzésének feltétele az egészségügyi alkalmasság igazolása is. Az A1, A2, A és B kategóriás jogosítványokhoz úgynevezett 1. alkalmassági csoport szerinti igazolást kell beszerezned a házi- vagy üzemorvostól. Ezt legkésőbb az elméleti vizsgára történő jelentkezésedig kell megszerezned. Ha már van érvényes jogosítványod és a megszerezni kívánt új kategória egészségügyi alkalmassági követelménye nem magasabb a korábbiaknál, akkor arra is van lehetőséged, hogy – sikeres vizsgáidat követően – a meglévő érvényességi időre, újabb orvosi vizsgálat nélkül állítsák ki majd a részedre az új kategória vezetésére is jogosító vezetői engedélyt.

Képzés menete
Rólunk