Beiratkozás

Beiratkozás

Jelenleg közel ezer autósiskola működik az országban, akik különböző árazási rendszert alkalmaznak és eltérő szolgáltatási színvonalat nyújtanak.

Fontos! Egy autósiskolát mindenképpen ki kell választanod, mert a hazai jogszabályok a képzés lefolytatását csak képzési engedéllyel rendelkező autósiskolában (esetleg közoktatási intézményben) teszik lehetővé.

A képzési engedély mellett az iskolának saját honlappal is rendelkeznie kell!

Elmélet

Elmélet

Az elméleti oktatás helyszíne – a gyakorlati oktatáshoz és a vizsgáztatáshoz képest – rugalmasabb, hiszen egy városban akár több iskolát is találsz. Sőt, az autósiskolák gyakran szerveznek „kihelyezett” tantermi tanfolyamokat is. A tantermi tanfolyamok óraszámát jogszabály írja elő (B kategória esetén ez pl. huszonnyolc 45 perces órát jelent). A foglalkozásokon jelenlétedet aláírásoddal kell igazolnod, és a 10%-ot meghaladó hiányzást pótolni kell. A jelenléti ív okirat, ne hagyd magad rábeszélni a hamisításra!

Ha a tantermi tanfolyam helyett az elektronikus távoktatást (online e-learning tananyag elvégzését) választod, akkor akár otthon (vagy bárhol, ahol internetkapcsolatod van) elsajátíthatod az elméleti ismereteket, tetszőleges időpontban kezdheted és saját önálló időbeosztásod szerint folytathatod a tanulást.

Felkészülésedet tantermi képzés esetén is kiegészítheted korszerű tanulási formákkal, pl. a legtöbb autósiskolában elérhető online vizsgafelkészítő alkalmazások igénybevételével. 

A kormányhivatalok által végzett elméleti vizsgáztatáshoz megfelelő felszereltségű számítógépes vizsgatermek szükségesek, melyek a megyeszékhelyeken és a fővárosban, valamint még néhány nagyobb városban találhatóak meg (összesen 33 helyszínen).

2018. július 1-től a 20. életévüket be nem töltött magyar állampolgárok  „B” kategóriás jogosítványuk megszerzéséhez állami támogatást igényelhetnek. A sikeres elméleti vizsgát követően, az elméleti tanfolyam és a sikeres elméleti vizsga díjának igazolt összegére, legfeljebb összesen 25.000 Ft értékében támogatási kérelem nyújtható be a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (NYUFIG). A támogatáshoz szükséges igénylőlap, illetve a kitöltéssel és a támogatási kérelem benyújtásával kapcsolatos tájékoztató innen tölthető le.

Oktató és autó választása

Oktató és autó választása

Ha túl vagy a KRESZ vizsgán, már egyre több autósiskolánál Te is kiválaszthatod azt az oktatót és az autót, amelyiken vezetni szeretnél. Érdemes tudni, hogy jelenleg Magyarországon több képzett szakoktatóra lenne szükség ahhoz, hogy megfelelő tempóban tudják képezni a vezetni vágyókat, ezért az elméleti vizsga utána akár hetek is eltelhetnek, mire a kiválasztott oktatóhoz és/vagy oktatóautóra kerülsz.

A vezetéstanulásban igen nagy egyéni eltérések lehetnek, de egy profi oktató néhány óra után meg tudja ítélni, hogy várhatóan mennyi vezetésre lesz szükséged ahhoz, hogy sikeresen vizsgázz, és azt követően önállóan és biztonságosan közlekedj az utakon. Érdemes tehát kikérni a tanácsát, és fontos, hogy ne légy türelmetlen!

Az oktatóautók száma, kora, típusa igen eltérő lehet autósiskolánként is, ezért érdemes akár már a beiratkozás előtt utánajárni, mennyire korszerű autón tanulhatsz majd vezetni.  

Automata vagy kézi váltó

Automata vagy kézi váltó

Ma már több iskolában nem csak kézi váltós autón vezethetsz, hanem lehetőséged van automata váltós, sőt, akár elektromos oktatóautón is tanulni. A vezetői engedély szempontjából az elektromos autó is automata váltósnak minősül.

A megszerzett jogosítványod érvényességét nem a tanfolyamon használt autó, hanem a vizsgán használt jármű dönti el. Ha ez automata váltós, akkor a megszerzett vezetői engedélyeddel csak ilyen autókat vezethetsz majd. (Később viszont már tanfolyam nélkül is tehetsz „különbözeti vizsgát”, ha mégis szeretnél kézi váltós autót is vezetni.) Érdemes tehát átgondolni, hogy milyen autó van/lesz a családban, milyen jogosítványra van szükséged.

Egyes autósiskolák olyan, úgynevezett többfázisú képzést is kínálnak, amely mind a két autófajta vezetésével megismertet, fokozatosan haladva a könnyebben kezelhető (automata, illetve elektromos) jármű felől a többféle figyelmet igénylő (kézi váltós) gépkocsi felé, és a végén korlátozás nélküli jogosítványhoz juttat.

Mennyit fogsz vezetni?

Mennyit fogsz vezetni?

A gyakorlati képzés minimális óraszáma hatóságilag megállapított, és a megszerezni kívánt jogosítvány kategóriája szerint változik. A gyakorlati vezetési órák előírt időtartama 50 perc. Mindig ragaszkodj tehát a vezetési karton és az 50 perc kitöltéséhez is!

Képességtől és rutintól függetlenül a kötelező óraszámot mindenkinek le kell vezetnie, a tapasztalatok viszont azt mutatják, különösen a legelső jogosítvány kategória megszerzésénél, hogy a legtöbb tanulónak általában több időre van szüksége ahhoz, hogy elsajátítsa a közösségre és saját magára nézve is biztonságos közlekedés alapjait.

Nemcsak a gyakorlati vezetési órák számának, de a levezetett kilométereknek is nagy jelentősége van. A vizsgára bocsátáshoz ugyanis „B” kategória esetén a kötelező minimum 29 óra gyakorlás mellett még egy feltételnek teljesülnie kell: legalább 580 km-t le kell vezetned, egyebek mellett országúton és éjszaka (sötétedés után) is.

Vezetési karton

Vezetési karton

A gyakorlati oktatás legfontosabb dokumentuma a vezetési karton, melyen neked, mint tanulónak a gyakorlati vezetési óra elején és végén is aláírásoddal kell igazolni az oktatás tényét. Ez azért is fontos, mert a jogszabályok szerint ez alatt az idő alatt a szakoktatód az oktató jármű felelős vezetője.

A megfelelően kitöltött vezetési karton hiányában mindketten szabálysértést követtek el: Te jogosulatlanul vezetsz, szakoktatód pedig jogosulatlanul átengedte neked a jármű vezetését, és baleset esetén a jármű biztosítása sem nyújt fedezetet az esetlegesen okozott károkra.

Óradíj

Óradíj

A gyakorlati óradíjnak nincs hatóságilag megállapított egységes ára, sőt, egy iskolán belül is alkalmazhatnak különböző óradíjakat az oktató személyétől, az oktatójármű fajtájától (pl. kézi váltós vagy automata), típusától vagy az oktatás időpontjától (pl. hétköznap vagy hétvége) függően. Ez tehát az autósiskola döntése. Fontos viszont az átláthatóság, vagyis hogy pontosan tudd – mégpedig előre – hogy milyen szolgáltatást kapsz és annak mi az ára.

Hol fogsz vezetni?

Hol fogsz vezetni?

A gyakorlati oktatás – és főleg a vizsgáztatás – helyszíne nem tetszőleges: a szükséges forgalmi infrastruktúra, forgalomsűrűség és forgalmi helyzetek miatt a nagyobb városokra koncentrálódik. A B kategóriás képzés egy részében az oktatód gyakorolhat veled rutinpályán is, de ez nem kötelező. A motoros kategóriáknál viszont – a járműkezelési vizsga és az arra történő felkészülés érdekében – mindenképpen megfordulsz majd rajta.

Elsősegély

Elsősegély

Amennyiben első jogosítványod megszerzésének futsz neki, le kell tenned a közúti elsősegélynyújtás vizsgát is. Magyarországon ezt a Magyar Vöröskereszt szervezi.

A vizsgához nem tartozik kötelező oktatás, de érdemes megfontolnod, hogy tanfolyammal és/vagy e-learning tananyaggal és/vagy tankönyvvel megkönnyítsd a felkészülésedet és a sikeres vizsgázást.

A vizsgák és a jogosítvány

A vizsgák és a jogosítvány

Vizsgára jelentkezés: ezt általában az autósiskola, gyakorlati vizsga esetén esetleg maga az oktatód végzi. Ha úgy alakulna, hogy nem sikerül az elméleti vizsgád, akkor az elméleti pótvizsgá(k)ra önállóan is jelentkezhetsz, általában rögtön a vizsga helyszínén működő ügyfélszolgálaton.

A jogosítványod kiállítását bármely okmányirodában igényelheted, azt követően, hogy minden előírt vizsgádat sikeresen letetted. A közlekedési tárgyú vizsgáid eredményeiről az okmányirodában már tudni fognak, az elsősegélynyújtási vizsgáról kapott bizonyítványod viszont feltétlenül vidd magaddal. Az első jogosítványod kiállításáért még fizetned sem kell.

Hasznos tippek
Alapkövetelmények