Akciós jogosítvány

Akciós jogosítvány

Örök igazság, hogy nem biztos, hogy az akciós a legkedvezőbb. Nincs azzal semmi gond, ha figyelsz a költségekre, sőt, a jogsikalkulátorral mindezt tudatosan megtervezheted. A meghirdetett képzési költség azonban nem minden esetben mutatja meg a jogosítvány megszerzésének tényleges díját. Így például előfordulhat, hogy a meghirdetett képzési ár kizárólag úgy érvényes, ha hétfőn reggel veszel részt az elméleti órán, vagy a kedvezményes ajánlattal hátrányba kerülsz, ha oktatóautót vagy oktatót lehet választani, és a terveidhez képest hónapokkal később tudod befejezni a tanfolyamot.

Jogosítvány irreálisan gyorsan

Jogosítvány irreálisan gyorsan

Szinte mindenki a lehető leggyorsabban szeretné megtanulni a vezetés elméleti és gyakorlati alapjait. Érdemes ismerni ezért a teljes tanulási folyamatot, hogy hol lehet, és azt is, hogy hol nem lehet gyorsítani.

Mire figyelj:

  • A tantermi elméleti tanfolyamok és a gyakorlati oktatás naponta, illetve egymást követően megtartható óráinak számát jogszabály korlátozza. A B kategóriás tantermi tanfolyamok tipikus lebonyolítása ennek megfelelően úgy néz ki, hogy hét különböző napon négy 45 perces foglalkozást tartanak.
  • Ha az e‑learning rendszerű oktatás mellett döntesz, akkor önálló időbeosztással tanulhatsz, de a tanulásra természetesen ilyenkor is időt kell szánnod.
  • A vizsgaközpont vizsgáztatási kapacitása a számítógépes vizsgatermek számából és befogadóképességéből adódóan korlátos a vizsgázók nagy számához képest, ezért valószínűleg nem fogsz a tanfolyamod elvégzésének másnapjára vizsgaidőpontot kapni. Különösen igaz ez a tavaszi-nyári csúcsidőszakra.
  • A vezetni vágyók számához képest Magyarországon több képzett szakoktatóra lenne szükség, tehát többnyire időbe telik, mire valaki oktatóautóra kerül.

A fent említett okok miatt érdemes komolyabban megvizsgálni az olyan ajánlatokat (és járulékos költségeit), amelyek pár hét leforgása alatt biztosan megszerezhető tudást és jogosítványt kínálnak.

Túl lassú tempó

Túl lassú tempó

A jogosítvány megszerzésének maximális időkorlátja is van, ugyanis a jogszabályok nem engedik meg, hogy a képzési folyamat tetszőlegesen hosszúra nyúljon. Az elméleti tanfolyamod megkezdésétől számítva – tantermi tanfolyam esetén ez az első foglalkozás időpontja, e‑learning képzés esetén pedig az a pillanat, amikor először belépsz az elektronikus tananyagba – 9 hónapon belül elméleti vizsgát kell tenned, és szintén az elméleti tanfolyam megkezdésétől számítva legkésőbb 12 hónapon belül rendelkezned kell sikeres elméleti vizsgával. Ezt követően pedig két éved van arra, hogy gyakorlati képzésed sikeres vizsgával befejezd.

Vigyázat! A jogszabály mindhárom esetben a vizsgát említi, nem a vizsgára jelentkezést! Ha bármelyik határidőből „kilógsz”, akkor sajnos a teljes képzést újra kell kezdened.

Kedvezményes gyakorlati óradíj vagy mégsem?

Kedvezményes gyakorlati óradíj vagy mégsem?

Sok autósiskola szereti felkelteni a tanulók érdeklődését kedvezményes gyakorlati óradíjakkal.

Mire figyelj:

  • Ha az ár olyan alacsony, hogy megkérdőjelezhető az oktatási óra önköltségének fedezése is, akkor jobb, ha számítasz rá, keveset fog járni a motor. Ennek pedig egyenes következménye lehet a pótórák vétele, nagy valószínűséggel már nem a kedvezményes árszinten.
  • A másik meglepetést az okozhatja, ha a kedvezményes díjak csak adott napszakokban érvényesek, amikor Te éppen nem érsz rá.
  • Előfordulhat, hogy a kedvezményes óradíj csak ritka (pl. heti egy) vezetési alkalmakkal, esetleg hosszú kocsira jutási idővel kombinálva érvényes.

Mindig pontosan tájékozódj, hogy milyen feltételhez kötik a kedvezményes díj érvényesítését, és mennyi lesz ehhez képest a valós óradíj!

Az autósiskola váltás (rejtett) költsége

Az autósiskola váltás (rejtett) költsége

Sokszor előfordul, hogy egy tanuló másik autósiskolánál szeretné folytatni a tanulmányait. Ez teljesen természetes, hiszen a jogosítvány megszerzése nem rövid folyamat, közben lakóhely vagy munkahelyváltás is történhet, illetve az is előfordulhat, hogy egyszerűen elégedetlen vagy az autósiskolával, ahová elsőre beiratkoztál.

Az autósiskolának minden további feltétel nélkül el kell engednie az áthelyezését kérő tanulót. Mivel ilyenkor az autósiskola bevételtől esik el, olykor szeretik ettől a lépéstől elrettenteni a tanulókat azzal, hogy „adminisztrációs” díjat fizettetnek, vissza kell fizetni a kapott kedvezményt, vagy már a beiratkozásnál jelentős adminisztrációs díjat számítottak fel, melynek arányos részét nem hajlandók visszatéríteni. Az autósiskolák ezt általában belefoglalják a képzési szerződésbe is, hogy a tanulót áthelyezés esetén jogszerűen kötelezhessék ilyen díjak kifizetésére.

Érdemes a szerződés aláírása előtt pontosan elolvasni a képzési szerződést (ennek megkötése kötelező!), és tájékozódni a pontos díjtételekről. Mint minden megvásárolt szolgáltatás esetében, itt is minden esetben számlát vagy nyugtát kell kapnod.

Jogsikalkulátor
Képzés menete